De ce Cooperativă de Întreprinzător?

            Ce formă organizatorico-juridică avantajează o afacere? În majoritatea situaţiilor, aceasta este întrebarea de bază adresată în momentul când s-a luat decizia fermă de a face primii paşi în afaceri. Unele forme organizatorico-juridice sunt „mai ieftine” ca lansare şi pornire, dar presupun mai multe riscuri din punct de vedere al responsabilităţilor asumate de către inițiatorul unei afaceri. Alte forme organizatorico-juridice sunt „mai costisitoare” sub aspectul lansării, având un minimum de capital social ce trebuie constituit şi depus, costuri de înregistrare ceva mai ridicate, dar, în schimb, oferă responsabilitate limitată.
            Una dintre primele decizii, dar şi una dintre cele mai importante cu efecte de lungă durată, pe care trebuie să şi le asume antreprenorul, în momentul lansării în afaceri este decizia legată de alegerea formei organizatorico-juridice a acestei viitoare afaceri. Întrucît nu există o formă organizatorico-juridică a afacerii bună şi alta rea, în vederea luării unei decizii corecte şi argumentate se va ţine cont de domeniul de activitate care urmează a fi desfăşurat, de resursele aflate în disponibilitate, precum şi de aşteptările pe care le are antreprenorul de la viitoarea afacere.
            Cooperativa de întreprinzător este o întreprindere fondată de cel puţin cinci persoane juridice şi (sau) fizice care practică activităţi de întreprinzător, ce are scopul de a contribui la obţinerea de către membrii săi a profitului. Prin derogare de la această prevedere, membri ai cooperativei agricole de întreprinzător de prestări servicii pot fi persoanele care produc produse agricole în gospodăriile personale auxiliare.
            În Uniunea Europeană, fiecare a 5a persoană este membru a unei cooperative. Scopul primordial al cooperativelor este de lucra întru beneficiul membrilor săi, în același timp ținând în vizor și beneficiul clienților și a angajaților săi. Mai mult de atât, anume membrii cooperativelor iau toate deciziile privind evoluția și dezvoltarea organizației.
            Cooperativele distribuie profitul și își doresc să tranzacționeze cu succes – în fond acestea sunt afaceri, și nu organizații de caritate. Iar membrii cooperativelor, indiferent de domeniul de activitate, au șanse mai mari să obțină profit mai mare anume prin unirea forțelor, ducându-și activitatea sub o singură egidă. De aceea, anume distribuirea profitului fac ca acest joc să fie unul corect și îi asigură rezistențâ în timp. E cea mai convenabilă oportunitate – decât să distribuie profitul între investitori, acesta va merge în folosința membrilor cooperativei, aceștia având o sursă suplimentară de venit.
           Cooperativele reprezintă un alt mod de a face afaceri. Cooperativele sunt afaceri etice care lucrează în beneficiul comunității acum și în viitor.
           Cooperativa este modelul de întreprindere care pune oamenii în centrul activităților sale. Ca orice altă afacere, cooperativele trebuie să tranzacționeze cu succes, dar nu cu orice preț. Cooperativele există pentru a satisface nevoile oamenilor, și nu lăcomia umană.

  1. Distribuie